Kako se riješiti plijesni na zidovima? | Pinel Krk

Kako se riješiti plijesni na zidovima?

Kako se riješiti plijesni na zidovima?

U kućanstvima se često događaju raznorazne štete i problemi poput uništenog namještaja, začepljenog odvoda ili pak razbijenog prozora. Sve se to da srediti ili zamijeniti, no što je s onim štetnim pojavama koje se uporno pojavljuju, a teško ih se riješiti? Kada je riječ o takvim pojavama u našim kućanstvima, plijesni zasigurno zauzimaju visoko mjesto na ljestvici "štetočina", ali i  spadaju u kategoriju izrazito opasnih pojava, osobito za osjetljivije osobe te alergičare.
Boravak u prostorijama ispunjenim plijesni može prouzročiti niz poteškoća - od problema s disanjem, šmrcanjem, suznim očima, kašljanjem do napadaja astme.
Kako bismo vam olakšali borbu s ovim dosadnim i napornim „podstanarima“, u nastavku smo odlučili izdvojiti neka od najučinkovitijih sredstava i rješenja protiv plijesni.




Zašto i gdje nastaje plijesan?

Do stvaranja plijesni dolazi zbog nakupljene vlage u određenom dijelu zida. Najčešći uzrok pojave je kondenzacija vodene pare na površinu, no može biti i loša izolacija zbog koje u prostor prodire voda iz okoliša ili pak neka cijev u zidu koja pušta vodu.

Na meti plijesni su uglavnom prostorije u podrumu kao i one bogate vlagom, a plijesan se nerijetko stvara i na skrivenim mjestima, obično iza namještaja. Iz tog razloga, vodite računa o tome da vam ormari, komode, kreveti i ostale stvari ne budu u potpunosti primaknute zidu  kako bi zrak mogao nesmetano strujati iza njih.

 

Kako ukloniti plijesan sa zidova?

Prije saniranja posljedice, potrebno je najprije otkriti i riješiti uzrok. Kao što smo prethodno naveli, jedan od najčešćih uzroka nastajanja plijesni je iznimno visoka vlaga u zraku i kondenzacija. Kako biste odredili vlažnost zraka u nekoj prostoriji, koristite higrometar, a za održavanje optimalne vlažnosti obratite pažnju na redovito i pravilno prozračivanje prostora, a mogu vam pomoći i odvlaživači zraka.

Ukoliko uočite plijesan dok je još vlažna, ukloniti je možete običnom krpom. Mokrom krpom ostružite plijesan sa zida, a u slučaju da se teže uklanja, uzmite stariju, hrapaviju krpu ili pak spužvu.

Ako je dio zida na kojem se nalazi plijesan već suh, prvo ga namočite, a zatim ponovno uklonite s krpom. Može se dogoditi da je plijesan već dugo na tom mjestu, pa će uklanjanje  biti moguće jedino pomoću nekog oštrog predmeta. No, imajte na umu da ćete nakon takve sanacije, odnosno struganja, biti primorani obojati ili popuniti taj dio zida.

Ne zaboravite nakon uklanjanja dezinficirati mjesto na kojem je plijesan bila.  Za dezinfekciju možete koristiti čisti alkohol, varikinu ili bilo koje drugo dezinfekcijsko sredstvo. Odabrano sredstvo spužvom nanesite na zahvaćeni dio zida te ostavite tako petnaestak minuta. Na kraju je potrebno to područje potpuno osušiti, a za najučinkovitije sušenje slobodno upotrijebite fen.

ODSTRANJIVAČI PLIJESNI U PONUDI: Pufas odstranjivac plijesni u spreju i Texo odstranjivac plijesni u spreju

 

 

 

Sredstva za uklanjanje plijesni

Danas se na tržištu nalazi čitava paleta sredstava za uklanjanje plijesni i za sprječavanje njihovog nastanka. Uglavnom se radi o dvije vrste tih proizvoda – sa i bez klora.

Odstranjivači plijesni u spreju nameću se kao idealan izbor za riješavanje ovog problema jer zahtjevaju mali fizički napor i veoma su učinkoviti. Udio klora u njima pomaže da se suzbije plijesan i dezinficira podloga. Obavezna je upotreba zaštitinih rukavica, a poželjno je i korištenje maske za lice.

Za razliku od sredstava koja sadrže klor, ona bez klora nemaju jak i intenzivan miris te su pogodna za upotrebu u svim prostorijama, pa čak i spavaćim sobama.


ODSTRANJIVAČI PLIJESNI U PONUDI: Pufas odstranjivac plijesni u spreju i Texo odstranjivac plijesni u spreju

Uklanjanje plijesni prirodnim metodama

Ukoliko ne želite koristiti nikakve kemijske preparate, a uklanjanje samo vodom i krpom bude bezuspješno, ne brinite - postoji rješenje. Ustvari, nekoliko rješenja:

1.        Pomiješajte jabučni ocat i vodu u omjeru 1:4 i poprskajte zahvaćeni dio zida te pričekajte da se osuši. Ako vam smeta pomalo neugodan miris jabučnog octa, možete koristiti i alkoholni ocat.

2.        Za drugu prirodnu metodu, također će vam trebati voda i ocat, ali ovaj put sa sodom bikarbonom. Pomiješajte jednaku količinu vode i octa te pomalo dodajte sodu bikarbonu dok ne dobijete gušću smjesu.  Dobivenu pastu nanesite na određeno područje, pričekajte da se osuši i zatim je ostružite sa zida.

3.       Oko dvadesetak kapi eteričnog ulja čajevca pomiješajte s 200 ml vode i stavite u bočicu sa raspršivačem. Nakon što pošpricate "oboljeli" dio zida, ostavite ga da se osuši. Ovo eterično ulje ima antibakterijska, antivirusna i antifugalna svojstva te je kao takvo idealno rješenje za borbu protiv plijesni.

4.       Žličicu eteričnog ulja eukaliptusa pomiješajte s čašom vode te ponovite identičan  postupak kao s uljem čajevca. Antifugalna svojstva eukaliptusa će vam pomoći u čišćenju pljesnive površine.

 

Bilo da se odlučite za borbu s ovim kućnim neprijateljima kemijskim ili pak prirodnim putem, imajte na umu da nijedno sredstvo nije trajno rješenje. Zato redovito provjetravajte prostorije te kontrolirajte vlažnost zraka za ugodan i zdrav boravak u vašem domu!


Najnoviji blogovi

Košarica prazna