Mjerenje klora i pH vrijednosti u bazenu | Pinel Krk

Mjerenje klora i pH vrijednosti u bazenu

Neophodno je da voda u bazenu bude čista, higijenski prihvatljiva i prikladna za kupanje kako ne bi negativno utjecala na zdravlje kupača.

Stručnjaci smatraju da bazenska voda mora u rangu s pitkom vodom. Izgovori za onečišćenu vodu prepunu bakterija ne smiju postojati, pa čak i ako se radi o različitim utjecajima iz okoline ili prevelikom broju kupača.

Kako bi se postigla željena čistoća i kvaliteta vode potrebno je voditi računa o pH vrijednosti u bazenu, dezinfekciji vode klorom kao i redovitom mjerenju razine klora i pH vrijednosti bazenske vode.


Mjerenje pH vrijednosti vode

Najvažniji uvjet za besprijekorno čistu vodu u bazenu je pH vrijednost. Savršena pH vrijednost iznosi od 7.0-7.4. U slučaju da je vrijednost ispod 7.0 reakcija vode bit će kisela zbog čega dolazi do stvaranja korozije svih metalnih dijelova bazena.

S druge strane, ako je pH vrijednost viša od 7.6 reakcija će biti lužnata što će rezultirati pojačanim izlučivanjem kamenca. Osim što voda postaje zamućena, učinkovitost svakog dezinfekcijskog sredstva se znatno smanjuje, a kupače obično peku oči i svrbi koža.

Dakle, prvi, osnovni i najvažniji korak je izmjeriti pH vrijednost vode u bazenu. Postupak mjerenja se obavlja pomoću tzv. ručnih “pooltestera".

Tester za bazensku voduTESTER ZA PH-VRIJEDNOST I KLOR

Isprva je potrebno vršiti kontrolu pH vrijednosti svaki dan, a nakon što se voda formira jednom do dva puta tjedno.

Imajte na umu da se pH vode povećava zbog prljavštine iz okoliša, ljudske kože i zbog tvrdoće vode tako da je snižavanje pH vrijednosti nužno u preko 90% slučajeva.



Bazensku opremu vidi ovdje: BAZENSKA OPREMA

Mjerenje klora u bazenskoj vodi

Klor je dezinfekcijsko sredstvo koje postoji u nekoliko spojeva i oblika: kalcij-hipoklorit i organski klor u granulatima ili tabletama te natrij-hipoklorit u tekućem obliku.

Za dezinfekciju bazenske vode se najčešće upotrebljava organski klor koji je poprilično jednostavan, neškodljiv i iznimno postojan. Sunce i toplina mu ne smetaju te se u potpunosti otapa u vodi zbog čega ne utječe na pH vrijednost vode.

Kao što smo prethodno naveli, organski klor dolazi u dva oblika - granulati i tablete. Granulati se upotrebljavaju za tzv. "šok tretman vode", dok se tablete koriste za dugotrajniju dezinfekciju.

O kojem god kloru da je riječ, mjerenje razine slobodnog klora u vodi je od iznimne važnosti. Ona mora biti u rasponu od 0.3-0.6 mg/l, a kod hidromasažnih bazena od 0.6-1.0 mg/l. U procesu 'šok tretmana' vrijednost varira oko 1.5 mg/l.

Mjerenje se vrši na isti način kao i kod izračunavanja pH vrijednosti jednom do dva puta tjedno.




Tester za bazensku voduTESTER ZA PH-VRIJEDNOST I KLOR

Najnoviji blogovi

Košarica prazna